User talk:Lars-Ake

From Cybis Wiki
Jump to navigation Jump to search

Hej! Jag har skrivit ihop en introduktionstext med lite grundläggande tankar på Main Page (Kanske inte bästa stället i detta skede?) Du kan väl gå igenom den texten. Gunnar och jag håller på att försöka lära oss lite om mallar, och förhoppningsvis få det att fungera så småningom. Taxelson 17:11, 14 May 2009 (UTC)

CDendro manual

Jag gjorde en lista med artiklarna/avsnitten i CDendromanualen och lade dem på How to use CDendro. Jag följde ditt system så noga jag kunde, med numrerad lista först och punktlista sedan... Det borde väl ändras, men kanske fyller en pedagogisk funktion just nu? :-) Det är väl inte säkert att det behöver stå CDendro manual: före varje artikel, som jag gjorde det nu. (Du har också ett försök till svar på min disk, om du inte sett det) Taxelson 17:50, 15 May 2009 (UTC)

dagens wikiande

Gunnar och jag har roat oss vid varsin dator en stor del av dagen idag. Gunnar har mest joxsat med mallar (på engelska:templates), och det är inget varken han eller jag ägnat oss åt tidigare. Han fick till mallar som hänvisar till relevanta sidor på Wikimedia Commons och wikipedia (versionerna på en, sv och de) när man skriver exempelvis {{svWP|Nämdö}} så blir så här: Wikipedia (Swedish) article about Nämdö! Mallen {{Commonscat|Picea_abies|Picea_abies}} Wikimedia Commons contains a media category related to Picea_abies. Sedan har han jobbat med en komplicerad mall, som ska ge koordinatangivelse, men det har inte lyckats (ännu).

Jag har skrivit om .rwl och Pinus sylvestris och beskrivit samt lagt upp den lätt reviderade versionen av swed305. och lite annat småplock tror jag. Fyll gärna på i mån av tid och lust! Taxelson 20:18, 16 May 2009 (UTC)

Data extensions gjorde jag förresten också, men den ska kanske heta något annat - flytta den gärna till det bättre namnet (använd fliken "move"), och fyll på och rätta till innehållet också! Taxelson 20:36, 16 May 2009 (UTC)


Flyttat "Data extensions" till Filename extensions

Bra. Jag kände att jag inte kom rätt, men kom inte på hur det skulle vara, men tänkte att det där låg dig närmare till hands! Taxelson 16:19, 17 May 2009 (UTC)

Något jag undrar över: Om jag vill skriva en förklaring till vad som menas med "collection" i just CDendro, var/hur lägger jag det? Kan det kallas för collection eller skall det kallas för "CDendro collection" - kallar man verkligen en fet .rwl-fil i ITRDB för en "collection"? Lars-Ake 22:41, 16 May 2009 (UTC)

Får man fundera över. Enligt wp-regler skulle man nog skriva om Collection, även om det endast handlar specifikt om Collections i CDendro. Om det sedan blir någon mer allmän artikel om Collection, så flyttar man den första artikeln till något mer specifikt t.ex Collection (CDendro) eller liknande, och så gör man en hänvisningsrad överst i Collection till Collection (CDendro), eller till en förgreningssida om det visar sig finnas många artiklar till som platsar under samma huvudord: Collection, olika betydelser (eller vad det nu heter på engelska). Eller så gör man själva huvudordet till en sådan grensida. Jag tycker alltså att du bör välja så enkelt uppslagsord som möjligt, och så löser vi eventuella namnkonflikter när de eventuellt dyker upp. Hur än man gör får man i alla fall inte lämna det enkla uppslagsordet Collection rött. WP erfarenheten är att det oftast inte är några problem att komma överens om vilken artikel som ska ha företräde även om det ibland händer men sådant är undantag redan där, och då tror jag vi klarar det också! :-) Vad man kallar en "fet .rwl-fil i ITRDB" vet jag inte, men när vi skriver om en sådan under ett bra (eller mindre bra...) namn, så kan vi överst i Collection lägga en hänvisning dit. Taxelson 16:19, 17 May 2009 (UTC)

Manualerna

De manualer du har och som är färdiga på din sida, finns kanske inte så stor mening med att lägga över hit. De är bra som de är. Här ska vi ägna oss åt att samla ihop kunskaper som inte är så bra dokumenterade ännu. Artiklar om hur man går till väga med det ena eller det andra. Vi kunde (särskilt om vi får med Bertil och Arne) skriva om exempelvis Drying wet coniferous wood samples, eventuellt med utgångspunkt i det brev jag skrev idag, och liknande iaktagelser och frågesvar och annat som är bra att sammarbeta omkring. Att skärpa ett tillväxtborr (sv) Sampling a timber building with increment borer (Jag har fotograferat de olika momenten vid montering och limning av ett set idag till en sådan artikel). Taxelson 20:18, 16 May 2009 (UTC)

Tidsplan

Hur känner du för när wikin kan annonseras. Då bör den absolut öppnas för e-mail-confirmed users så mycket det går. Redan det är ett ganska stort hinder även för den som läser, och vill bättra på något, men det är nog nödvändigt. Visst kommer vi säkert att råka ut får någon vandal men det tar inte lång tid att återställa och stänga av. En låst wiki är liksom ingen mening, och det hela kommer i så fall att rinna ut i sanden. Perioder när ingen av oss har möjlighet att kolla senaste ändringar på ett lite längre tag kan vi eventuellt stänga registreringen. Innan vi annonserar wikin är det dock en del sidor vi kanske behöver fixa. Viktigast är kanske licens (som dock finns nämnt på main page) och så en sådan där trist friskrivningssida som finns på alla sådana här ställen om att vi inte tar ansvar för någonting och att man inte kan lita på oss... ;-) Taxelson 20:18, 16 May 2009 (UTC)

Jag tror att vi skall vänta med att annonsera Wikin tills den innehåller så mycket substans att den har något intresse för utomstående. Och naturligtvis måste vi först fixa de där sidorna du nämner. Kan man låsa sådana sidor så att vem som helst inte kan ändra dem?Lars-Ake 22:55, 16 May 2009 (UTC)
Ja vi behöver få upp substansmängden. Min tanke är dock att dels göra några "exempelartiklar" (som den om PISY), och sedan lägga upp så många egna rwl-kollektioner som möjligt, som ger stor substansmängd med måttlig arbetsinsats. (Just detta område tror jag har mycket stor potential p.g.a historikfunktionen, större äm man kanske först tänker på. Ska försöka utveckla det senare).
Och ja, vi kan och ska låsa sidor som vi vill ha låsta. På WP har man vissa sidor som är klotterkänsliga halvlåsta, vilket där innebär att endast konton som har varit registrerade 4 dygn får redigera dem. 4 dygn är också karenstiden för att kunna ladda upp filer på Commons tror jag. Det är endast "autoconfirmed" users och det blir man alltså först efter 4 dygn. På den tiden hinner man blockera kontot om det är en oseriös. Och andra sidor kan man ha hellåsta, d.v.s editerbara endast för admins (och högre), såsom vi har det med main page. De som vill spamma eller klottra vill ju bli sedda eller får ut sitt budskap, och att regga ett konto och börja skriva spam i en sida om låt säga "kollektionshantering i CDendro", på en wiki med <50 regelbundna användare: hur kul kan det vara? Chansen att någon över huvud taget hinner se tilltaget innan det rullats tillbaka är ju inte så stor, och efter blockeringen autoblockas man, samt alla nya konton man försöker regga från samma ip (och sedan de ip:n som man använder med de blockade kontona. Annat är det på ett forum, som har en mail-funktion. Lyckas man få in ett spam där, så går det iväg till alla, och de mailen kan ingen administratör sedan återkalla.
Vadå, "en låst Wiki är ingen mening"? - Om en låst Wiki kan användas för att dokumentera och strukturera en massa material som vi vill tillhandahålla öppet så är det väl mening!

HP har sagt mig att vanliga Wikipedia har en omfattande "arsenal" av övervakning som plockar bort spammare. Vad säger dina kompisar som hanterar Wiki-system som är fristående? Har de problem med spammare och hur hanteras det? Lars-Ake 22:55, 16 May 2009 (UTC)

Jo, visst är det många som kollar "senaste ändringar" där. Men trycket är desto större också. Under perioder när ingen med admin-rättighet på vår wiki har möjlighet att kolla på ett tag, så kan vi låsa den tillfälligt. Däremot kan det nog vara så att vi ska ha den låst så att man inte kan lägga in java script (kanske man då även måste låsa html-taggen(?)). De js/html vi kan behöva får vi lägga in själva vid tillfällig upplåsning, eller om det går att tillåta admins att lägga in sådant(?). Allt sådant "förbjudet material" läggs då i mallar, som låses, så att det inte ställer till problem för någon som ovetandes försöker redigera en sådan sida. Anledningen till att jag vill ha wikin så öppen som möjligt (ej ip redigering dock) är främst därför att det finns ganska mycket folk där ute, som är perifert intresserade av vårt ämne, och som kan bättra på saker, rätta språkfel, ställa frågor o.d. En del av dem är dessutom drivna wpianer som kan bidra också med sådant som är tekniskt svårt också vid korta "besök". Vet t.ex minst en anonym trädexpert flitig på Commons och enWP (ej dendrokronolog dock, så vitt jag vet), men det finns fler, som av olika, fullt legitima, skäl inte vill skylta med sitt namn öppet, men vars närvaro här säkert skulle vara mycket värdefull. Känner de sig "utelåsta" kommer de säkert inte tillbaka. Det är nämligen mycket en kulturfråga i dessa kretsar, och jag tror det är mycket oklokt att inte "ansluta till rörelsen", om vi bara klarar av det resursmässigt. Jag har inte hunnit funder hur/var jag ska fråga om spamproblem på småwikis ännu. Återkommer om det. Taxelson 17:53, 17 May 2009 (UTC)

Frågade på WP om spamproblem

Jag ställde en fråga på svWP om erfarenheter av spammare på småwikier, så får vi se om vi får några svar. Taxelson 09:07, 19 May 2009 (UTC)

Enligt WPanvändare:FredrikT så fanns inga större klotterproblem på en wiki som seriewikin, trots enkel registrering, men vi får väl höra med diskussionslistan när vi anmält oss till den. Taxelson 17:05, 19 May 2009 (UTC)

Eldhuset

Lade upp data på Zorns gammelgård, Eldhuset/w ifall du är intresserad. Det är åtskillig städning innan det blir en användbar referens. Tidigare misslyckanden var inte utan anledning... Taxelson 10:56, 19 May 2009 (UTC)

--- Jättesnygg redovisning - vilken fin reklam för vår verksamhet!

Observera att TEST/development version av CDendro nu kan ge utskrift med årtalsintervallet i en kolumn för medlemmarna. Innehållet i den kolumnen säger litet mer om kvalitén på den passning som redovisas - alltså över vilket område man har kollat. Kanske värt att ha i åtanke när man skriver nya rapporter.

Correlations between available references in D:\ake\tree\All\all.fil and
6702_of_D:\ake\tree\DEC\Namdo.dec
dated to 1893 with corr >= 0.39 and with overlap >= 27
Results sorted according to decreasing correlation coefficient values.
                    T-  Over
           Corr   Test   lap
all...     0.56   4.68    50   based on 4 members
SWED302N   0.64   5.79    50   1583-1995  Nämdö, Stockholm archipelago
swed328T   0.50   3.97    50   1734-2000  Tyresta (SE Stockholm 5911 01816)  Linderholm PISY 1734-2000 (cropped)
NMVKMEAS   0.46   2.57    27   1672-1870  Kaptensudden, unknown origin in Stockholm area
Saltsjob   0.39   2.97    50   1696-2005  Saltsjöbaden

--Lars-Ake 11:34, 19 May 2009 (UTC)

Testar

Och så länkar vi till en fil File:Test.zip

Och om det hade varit en bildfil som du inte ville visa, utan bara länka skulle du skriva t.ex File:Igor.jpg (för att nu lägga mig i och vara besserwisser det sista innan jag loggar ut för natten!) Taxelson 22:35, 19 May 2009 (UTC)
Jo, denna typ av tester kan du göra i exempelvis User Lars-Ake/test (eller vad du vill kalla den - man kan ha många om man vill. I sådana sidor i den egna namnrymden är det dock inte kutym att andra lägger sig i. Vill man att andra ska göra något där, måste man uttryckligen tillåta, genom att skriva det exempelvis överst på sidan, eller be om hjälp i redigeringskommentaren (då syns det när man kollar senaste ändringar, och någon annan ser då antagligen "ropet"). Taxelson 15:30, 20 May 2009 (UTC)

Bilduppladdning och autopatroled

Har noterat att "vanliga användare" inte kan ladda upp filer. Är det tanken så? I så fall behöver vi berätta det. Andra användares bilder bör då hanteras enligt processen:

  1. Skicka till administratör med e-post
  2. LAddas upp av admin med notering av upphovsrättsinnehavaren
  3. Upphovsrättsinnehavaren bekräftar licens genom att klistra in en lämplig mall på beskrivningssidan. För att han/non ska veta behöver en instruktion postas till vederbörandes diskussionssida.

Användare som inte är admins får ett ! före sina editeringar i "Recent changes", vilket borde förbehållas nya användare, om det ska vara någon mening. Kanske en kategori med "betrodda användare" som får ladda upp och som slipper röda !-tecknet kunde vara en lösning? Hur det åstadkomms vet jag dock inte. Taxelson 15:30, 20 May 2009 (UTC)


HP fixade med detta igår kväll och ordnade då så att vi som administratörer kan göra upload på filer inkl bildfiler. Den som har ett via email konfirmerat konto kan efter hänvändelse till administratör få möjlighet/privilegium att ladda upp filer. Lagringsutrymmet för bildfiler kan väldigt fort bli stort och någonstans måste vi sätta en gräns... - så helt fritt fram för vem som helst att ladda upp vad som helst kan vi inte ha.

Men som det är nu ligger väl alla bildfiler på ett enda ställe och man måste hålla isär dem med lämplig namngivning. Det vore önskvärt med en struktur här. Vad säger HP om detta?

Vad är autopatroled! --Lars-Ake 15:45, 20 May 2009 (UTC)

Jag tror att det betyder att redigeringen automatiskt blir patrullerad. Det vill säga att det automatiskt blir märkt som icke klotter. Jag tror att alla administratörernas ändringar blir "autopatroled" och då visas inte något ! framför dessa i "Recent changes". Sedan kan ju administratörer "patrullera" andras ändringar och markera de som "patrolled". //Gunnar 16:51, 20 May 2009 (UTC)
Error creating thumbnail: File missing
detta är ett test

Jag inser problemet med bildfilernas storlek. Jag har tänkt på möjligheten att göra en mall som importerar en bild från commons, med länk till deras beskrivningssida, och där det i en bildbyline tydligt framgår att bilden är "lånad" därirån, och att man ska klicka på den för att se beskrivningssida med author och licens etc. För det torde man dock behöva javascript eller åtminstone "förbjuden" html, så det är ju lite besvärligt att utveckla det (men inte omöjligt!). Tyvärr klarar jag inte av "mallspråket" själv ännu, utan behöver Gunnars hjälp med det (han har övat så han förstår åtminstone den grundläggande syntaxen) - men det går nog om vi hjälps åt! I en sådan mall, är min tanke att man kunde skriva typ: {{Commonsimage|test.jpg|250px|right|detta är en testbild}}, och få bilden test.jpg med i detta fall 250 pixels bredd (höjden står i proportion, och den håller systemet reda på), till höger i texten, med bildtexten "detta är en testbild" under. Alltså ungefär som bilden jag lagt in här, fast laddad från commons istället. Normalt anses det ju dock som dålig internetsed att ha externa bildfiler i img src-taggar, så det är väl något ni får ta ställning till. Men med tanke 1. på commons syfte, 2. på att vi i så fall tydligt säger varifrån biden kommer i en bildbyline 3. vanligen bara laddar upp små filer (wikisystemet skalar ju bilderna till just den storleken man frågar efter, oavsett originalfilens storlek). Testbilden här intill kräver alltså bara 13.74 kB (14067 byte) "per titt") Jag gjorde ett "fast exempel" (men utan standardbyline, och utan alttext) på User:Taxelson/test2, som fungerade innan html stängdes av. Eftersom ni är html-kunninga, ser ni ju ändå hur jag tänkte! Vad tror ni om en sådan mall? Med undantag för skärmdumpar från dataprogram och vissa bilder med "licensproblem" (commons är rigida i det fallet), så torde de flesta bilder vi kan behöva här utan problem läggas på Commons - och väldigt många finns redan där!

En annan möjlighet är att ladda upp thumbs av commonsbilderna här, och länka till originalsidan från vår beskrivningssida, men den lösningen är betydligt mindre smidig! (vi kan visserligen göra en mall där man direkt i texten begär uppladdning av en viss commonsbild, ungefär som {{translate}} automatiskt lägger en begäran i Category:Translation needed, i så fall. Det blir ofrånkomligen en del trist admin jobb på kuppen, som man skulle slippa, om man fick systemet med direkthämtning från commons att funka.)

Det kan väl inte helt uteslutas att det t.o.m skulle gå att ansluta till det systemet som wp har, att när en bild saknas lokalt, så skapas en "fantom-sida" i form av en kopia av commnssidan, så att vanliga bildsystemet fungerar som om bilden verkligen funnes lokalt. Men om den möjligheten står öppen för oss har jag dock ingen aning om. Taxelson 21:48, 20 May 2009 (UTC)

Det verkar inte vara så enkelt som jag trodde att få in malltext/mallvariabler inuti html-uttryck. Kanske inte går alls som jag tänkte. :-( Taxelson 16:26, 21 May 2009 (UTC)

Projeksida

Tag gärna en titt på Cybis Wiki:Project rwl och fyll på eller diskutera på diskussionssidan där. Ett bättre namn kanske? Taxelson 18:43, 21 May 2009 (UTC)

Jo, och på tal om det, när du såsmåningom lägger ut swed302 (för det antar jag att du gör), så vore det en poäng om du först lägger den gamla versionen och i redigeringskommentaren skriver något om ungefär när den låg på ITRDB, och sedan går du in i edit och byter ut alltihop mot den nya versionen! När man sedan skriver om extraterrastrial kan det vara bra att ha den gamla, av dem stulna versionen, dokumenterad. (gamla versioner ser man ju i historiken och en sådan hänvisar man till genom att kopiera urlen i sin helhet.) Taxelson 16:41, 22 May 2009 (UTC)
Ok, jag har hittat filen. Den heter SWENAMD1.RWL på 58 kByte daterad 5 maj 1997. Det finns en tillhörande .txt-fil samt även en zip-fil innehållande

.rwl-filen och .txt-filen.

Bra: kopiera in rwl-filens innehåll i Swed302/w. lägg en PRE-tag omkring (som vanlig html) och skriv {{rwl|Swed302}} överst. Textfilen kan du lägga i Swed302 på lämpligt sätt. (nästa steg är att ersätta med den korrekta filen, men det gör vi sedan, när det första steget är avklarat! Taxelson 18:03, 22 May 2009 (UTC)
Ursäkta, jag säger visst självklarheter! :-) Taxelson 18:05, 22 May 2009 (UTC)
Nejdå, tack för alla tips. Fast just det här hade jag klurat ut från dina sidor hur jag skulle göra med.

Hur gör vi nu då? - Vad jag kan se så uppdaterades swed302 två gånger under år 2003. Den första versionen år 2003 hade en feldaterad medlem. Jag tror (!) att den andra versionen är från oktober 2003. - Det kan nog finnas skäl att ha kvar den ursprungliga versionen - den innehåller några serier som jag sedan städat bort, men som har "arkeologiskt" värde. Att jag städade bort dem berodde på att de hade dålig passning.Lars-Ake 18:15, 22 May 2009 (UTC)

Den där "mellanversionen från 2003" - tycker du att den behöver dokumenteras? Om det bara är en feldatering, och inga andra förändringar, och dessutom en ganska kort tid den låg uppe, så kan vi kanske glömma den? Nåväl: nu ska du alltså åter öppna Swed302/w och byta ut rwl-innehållet mot den nyare (nyaste?) versionen. (glöm inte att ta bort kommentaren du skrev dit också!) Taxelson 18:42, 22 May 2009 (UTC)
Kan vi verkligen hålla på och publicera i rent textformat? Nästa version som jag kan tänka mig att släppa avseende Nämdö är f.n. på 132 kByte.
Får jag ytterligare material så blir den ännu större. - Jag uppfattar det som värdefullt med mer material när vi vill "skapa felaktiga passningar" mot Torne Träsk.
Lars-Ake 19:38, 22 May 2009 (UTC)
Jag tror inte att det är något tekniskt problem, vad wiki-systemet anbelangar, med långa sidor på länge ännu. Den längsta sidan på swwp är visserligen tungladdad ca 280 kb, men den består också av en gigantisk tabell. Längsta på engelska är ca 400 kb men inte lika kompex kodning. se http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:L%C3%A5nga_sidor och http://en.wikipedia.org/wiki/Special:LongPages . Våra rwl-filer är i jämförelse väldigt simpla att översätta till html. Fast du ser kanske andra problem? Taxelson 20:29, 22 May 2009 (UTC)
Mnja, jag tänkte mest på möjligheten av att lagra som .zip-fil vilket är väldigt utrymmeseffektivt. HP har fixat så att du kan ladda upp .zip-filer. (By default förbjudet därför att zip-filer kan innehålla farlig kod.) Å andra sidan är det inte självklart att alla användare har en zip-upp-packare på sin dator. Jag känner inte till något sådant gratisprogram. Alla verkar vilja ha betalt för installationen.Lars-Ake 09:30, 23 May 2009 (UTC)
Att inte komma åt zip-filer tror jag inte är något problem. Det finns fria program, se t.ex Wikipedia (English) article about gzip. Men wikifuntionaliteten blir det ju inte så mycket kvar av... Då kan ju inga andra än vi själva lägga upp sådant material som kanske är ett av de viktigaste syftena med detta projekt. Jag kollade lite på mina filer. Min ekkronologi är på ca 130 kb och Bertils och min jättestora Södra Dalarna samling är på 304 kb, och innehåller i stort sett allt dala-pisy med rimlig kvalité. En sådan fil kan man nog med fördel erbjuda endast som zip, tillsammans, förhoppningsvis, med en lista över ingående prov (i wiki format). En sådan regional storfil som blivit mycket använd bör man ju inte hålla på och "smådutta" med uppdateringar i, utan hellre vänta tills det finns ett antal lokala kronologier att tillföra i sin helhet. Annars blir det oöverskådligt vad som menas med referensen "SödraDalarna" . Lika är det kanske med versioner av itrdb-material, som mest finns för dokumentationsändamål (jag lade exempelvis inte upp itrdb-verionen av Swed305, uran bara den korrigerade). Lokala kronologier under utveckling är dock mycket önskvärda i wiki-format, där flera efterhand kan lägga till nytt material. Ibland gör man dateringar i områden där man inte har tillräckligt med material för att bygga en meningsfull kronologi på, men där vi tillsammans har, eller kommer att få, material efter hand, där är det önskvärt att jobba i wiki. T.ex de där "osorterade" tall och gran samlingarna jag lade upp igår, liksom eldhuset, är exempel på material som behöver "sovras" innan det går att använda som kronologi, och en sådan sovring är lämplig för wiki-sammarbete, där flera versioner kommer att vara aktuella innan det är klart. Inte minnst att licensieringen är klar i och med att något är uppplagt här, gör att det är oproblematiskt att efterbearbeta och publicera på ITRDB, också den dag när upphovsmanen inte längre är kapabel att göra det själv, och att det går att kombinera fleras material och efterarbete. Laddar du eller jag upp en zip med någon annans material, så kan licensieringen i efterhand riskera att ifrågasättas. Ska vi spara serverutrymme, kan vi kanske hellre fundera över något mer effektivt format än tucson, även om det är det format som är lättast att begripa något av "som det står". Taxelson 11:12, 23 May 2009 (UTC)
7-zip (se Wikipedia (English) article about 7-Zip) har jag visst i den här datorn (hade för mig det var gzip, men det hade jag nog i den gamla?), som kan öppna zip-filer (bland mycket annat). Just zip är ju inbyggt i (nyare) windows, i alla fall xp och vista, så just det formatet har jag inte behövt leta program för på länge, men ibland behöver man ju öppna andra format. Taxelson 18:46, 23 May 2009 (UTC)
Jag kör XP och jag har inte hittat zip-upp-packning i den här maskinen. Tvingades därför nyligen att köpa en licens. Men är det inbyggt i Vista och följande system så löser sig problemet av sig självt så småningom. - I alla fall verkar det rimligt att lägga större kollektioner i en zip-fil. Lars-Ake 19:06, 23 May 2009 (UTC)
Konstigt. Kollade för säkerhets skull på annan dator här med xp, och visst finns det zip på den. Högerklickar man på en fil eller mapp och går till "Skicka till"-->"komprimerad mapp", så blir det en .zip, och jag är ganska säker på att det inte är några specialinstalationer i den datorn. Öppnar en zip, gör man enklast på samma sätt som man öppnar vilken mapp som helst, och dra över filer både till och från går bra och ofta även öppna dem utan dekomprimering går oftast bra. Bara i viss specialfall behöver man packa upp ziparkiv. På min dator med vista får jag även ett 7-zip alternativ vid högerklick, eftersom jag installerat det programmet, som är fritt. Där finns det också zip, men det brukar jag aldrig använda. Taxelson 19:36, 23 May 2009 (UTC)
Då får jag anta att du har rätt. Kanske är det så att jag har blandat ihop med .rar-formatet och fått en fil utifrån som jag inte kunde packa upp utan att skaffa ett program för upp-packning och som sedan fodrade att jag skulle köpa det för att fortsätta att fungera. Nå, men då har vi inte detta som något problem vad gäller zip-lagring.

Vi kan alltså använda .zip-format - dock med vissa restriktioner pga säkerhetsproblem - folk måste tillhöra upload-gruppen för att kunna lagra zip-filer. Lars-Ake 20:14, 23 May 2009 (UTC)

Webcitation

Vet du att man kan begära arkivering av (enstaka) websidor med hjälp av http://www.webcitation.org/archive så att en ögonblicksbild av sidan sparas - som det är tänkt - för "all framtid"? Jag har hittills arkiverat westdk och extraterastrial, så att det inte plötsligt fösvinner. Det hade ju varit bra om den gamla westdk hade varit arkiverad på samma säät, men det är den inte där, och antagligen inte någon annanstans heller?). Länkar ligger på Cybis Wiki:Projekt rwl. Även egna sidor kan ju arkiveras på det sättet - både bra och lite läskigt... Taxelson 09:18, 23 May 2009 (UTC)

watch (bevaka)

Lade märke till att de sidor som du skapat, och som jag eller Gunnar inte varit och "kladdat i" inte bevakas av någon. Det är en god ordning att man lägger till på sin bevakningslista, där man varit och skrivit, så ser man när det har hänt något på dem. I nuläget är vi ju inte fler än att man lätt håller koll via senaste ändringar (Recent changes i rutan till vänster), men goda seder är ju alltid bra att grundlägga! (Du kan få "Watch this page" automatiskt bockat via my prefernces). Taxelson 20:34, 23 May 2009 (UTC)

Cybis Wiki:Upload policy

Cybis Wiki:Upload policy har jag börjat formulera lite om detta. På dess diskussionssida kan vi kanske resonera om detta istället för här? Eller fortsätt hellre med själva texten! Jag ger mig nog nu för ikväll. Taxelson 21:19, 23 May 2009 (UTC)

Ett exempel på hur jag tänker att det kan se ut när man utnyttjar Commons finns nu på Earlywood. Taxelson 10:18, 31 May 2009 (UTC)

Namn på kollektioner

Jag är inte helt glad åt våra ITRDB-namn, swed302, swed303, swed022 Oftast kommer jag inte ihåg vad som är vad. När jag använder dessa identiteter i matchningar så har jag ofta gett dem namn av typ swed302Namdo, swed303NMVK, swed022Gotl osv.

Jag önskar att vi kunde etablera något slags vedertaget alias-namn för olika kollektioner så att det blir lättare att veta vad de avser. Lars-Ake 21:54, 23 May 2009 (UTC)

Det ena är vilket som är artikelnamn, det andra är vilka edicter man vill ha. Om man sedan kallar kollektionen för Lars-Åke Larssons tallreferens från Nämdö (för att överdriva lite...) eller Swed302 är egentligen inte så viktigt. Huvudsaken är att det finns redirecter från alla namn man själv eller någon rimligen kan vilja söka på, och att det finns förteckningar i lämpliga geografiska artiklar. Taxelson 06:47, 24 May 2009 (UTC)
Jag förstår inte! Edict = påbud, förordning säger min ordlista. Vad jag efterfrågar när det gäller våra kronologier är åtminstone ett förslag till namn - helst som artikelnamn - som kan associeras till innehållet. Är man väldigt detaljmedveten så kan man naturligtvis associera siffran 302 med en tallkronologi från Nämdö. Men så fungerar inte jag.
Hellre skulle jag som namn på den här kronologin ha SwNamdo - och på din kronologi från Björbo SwDalBjo I såfall skulle man kanske välja SwSthNam på Nämdökronologin och SwSthTyr för Tyrestakronologin. Och vill man ha en grankronologi från Nämdö så kan man väl ta SwSthNamP (P=PCAB).
I mitt - inte särskilt omfattande - arbete med korsdatering vill jag ha sådana namn och allra helst i sådant format att när de dyker upp i tabeller så förstår läsaren kvickt vad det handlar om - ifall jag gör mig besväret att förklara litet grand. Men bara siffror är ett otyg! Nummerserier inom data är en relikt från förr.
Så vårt val av artikelnamn på Swed302 och Swed305 är enbart en totalanpassning till den nummerserie som ITRDB just nu tillämpar.
Även om man inte använder de här förkortningarna som rubrik på artiklar, utan kanske ett längre vackrare namn, så skulle jag gärna se ett system för rekommenderad förkortning anknutet till varje kronologi.
Du får mycket gärna utarbeta ett sådant system. Själv använder jag gärna itrdb-beteckningarna, kanske med någon bokstav för minnes, så mycket som blir kvar innom 8-tkn ramen (jag brukar ha alla kronologier i en gemensam rwl). Jag tycker att artikelnamnet antingen ska vara beskrivande typ: Nämdö, Stockholm archipelago, PISY-ref (swed302) eller den förkortning som används där den är publicerad (Swed305 eller SE007. SwDalBjo eller bättre SEDalBjo (SW är väl Swaziland?!) är inte entydig, eftersom det finns påde en PISY och en PCAB, och därför borde vara en grensida! Sedan är det kanske så att "kärt barn har många namn". När jag tittade på fioler, t.ex, så hittade jag en massa europeiska PCAB och ABAL kronologier, och om jag skulle skriva något om någon av dem, så skulle jag definitivt använda itrdb-beteckningen istället för att försöka hitta på något eget, som någon med lokalkännedom antagligen skulle finna helt förvirrande.
Jag menade förstås "Redirect"! Om man skriver #Redirect [[Swed302]] på en sida, så slussas man direkt vidare från den sidan till i detta fall sidan Swed302, men får en liten länk i ovankanten till sidan man kom ifrån, med vars hjälp man kommer tillbaka till redirectsidan, om man vill ändra i den. Se Nämdö, Stockholm archipelago, PISY-ref (swed302). Man kan ha så många redirecter man vill och behöver till samma sida. Taxelson 08:49, 24 May 2009 (UTC)
Aha, "redirect" använt såsom sökbara synonymnamn för en artikel! Då skulle man alltså kunna upprätta en lista över våra vanliga kronologier och ha rekommenderade relativt korta synonymnamn för dem. Men våra viljor stretar kanske åt alltför mycket olika håll för att vi skall bli ense om hur den skall se ut. - Ok jag vet att swed302 är en entydig pekare till informationen, men jag är inte lycklig med att beteckningen används i vänstermarginalen i tabeller.
Observera förresten att vi kan använda upp till 15 tecken långa namn om vi i stället använder Heidelberg-formatet i CDendro. Att jag har satt gränsen till 15 är för att ingen skall utnyttja längden till att skapa namn som inte kan skrivas entydigt i tabeller. Nyligen analyserade jag några franska filer i Besancon-format och där har de ännu längre beteckningar och inget bra sätt jag såg att hålla isär kollektionerna. När man i CDendro läser in en sådan fil får man snabbt ur luften ta ett sådant här kortnamn som jag efterlyser. Och då blir det lätt bara ett nummer FR001 - och det är ingen bra lösning. Lars-Ake 09:17, 24 May 2009 (UTC)
Detta är inte lätt. Vi kan föra denna diskussion vidare på Cybis_Wiki_talk:Project_rwl#Namnkonventioner, eftersom den kanske kommer att bli av mer principiell betydelse. Där kan man också åskådliggöra i tabellen hur man menar mer konkret... Taxelson 13:27, 24 May 2009 (UTC)

koordinater

Nu fungerar coordinatmallen, även om den inte är så snygg som vi önskat. WP har någon annan js-funktion som bearbetet resultatet ytterligare, och som vi inte förstår. Man kan använda mitt verktyg för att konstruera mallarna, och man kan kopiera data från eniro eller google maps, och få ut färdig mall (självklart kan man skriva för hand också). Man måste här ändra till "inline" (inne i texten, eftersom vi tyvärr inte fått "title", uppe i högra hörnet, att fungera på CW). Funktionen ger en länk till ett verktyg, där olika kartfunktioner är samlade. genom att ange landskod, i detta fall "SE", så kommer de kartfunktioner som finns på sverige fram. Så i Nämdö kan ju denna mall kanske ligga någonstans: {{coord|59|11|39|N|18|41|28|E|display=inline|region:SE_type:}}, som ger: 59°11′39″N 18°41′28″E. Taxelson 10:12, 25 May 2009 (UTC)

Komma till innehållet från huvudsidan

Jag lade dit en länk till mest visade sidorna på förstasidan, men den skulle kanske ha varit ännu mer framträdande? Du är bättre på det där med "reklam", så du kan väl titta på det, så att det blir mer användarvänligt och inbjudande? Taxelson 19:04, 25 May 2009 (UTC)

OK, jag försökte göra det efter ditt förslag. Se User:Taxelson/main, och förbättra gärna där. Rutan till höger är tänkt att kunna redigeras separat. Kanske en trevlig bild kunde ligga överst, eller ännu hellre en animerad gif, som bläddrar mellan några olika dendrorelaterade bilder?! Taxelson 18:15, 26 May 2009 (UTC)

Jag tycker att det där ser riktigt bra ut. Lägg in det! Och kan du fixa en animerad gif så kanske det kan bli ännu mera inbjudande.

Lars-Ake 22:08, 26 May 2009 (UTC)
Jo, en sak jag funderat över: Hur smart är det att inbjuda till texter på tyska? Jag har stora svårigheter att läsa komplicerade tyska texter och måste då alltid be Petra om hjälp. Vi skulle behöva en administratör som väl klarar att hantera tyska OCH engelska eller svenska innan vi kan expandera till att ha tyska texter. Eller tänker jag alltför konventionellt???
Lars-Ake 09:41, 27 May 2009 (UTC)
Det finns kanske risk att det kan bli mer komplicerat än vi reder ut. Jag har ju ingen att fråga,så jag brukar få lov att se till att begripa, men det är med stor möda, så det är kanske bättre att ta bort den inbjudan. Taxelson 14:54, 27 May 2009 (UTC)
Eller kanske uttrycka viss tvekan, t.ex som jag gjorde nu på testsidan. Kommer det in intressanta texter på tyska, så kan vi läsa så mycket av dem att vi åtminstone kan avgöra om de är seriösa bidrag eller inte. Sedan tänker inte jag att just vi måste vara de som översätter dem. De får väl ligga där som en uppmaning att de vill bli översatta, av den som har lust och förmåga. Bättre att något är dokumenterat/beskrivet på tyska än inte alls? Taxelson 15:03, 27 May 2009 (UTC)

"Trivialnamn" på kollektioner

Jag kategoriserade omdirigeringen Nämdö, Stockholm archipelago, PISY-ref (swed302) så att den syns i Category:Tree Ring data. Om du tycker det är en bra namnform, så kan vi skapa motsvarande till övriga ITRDB-kollektioner. Eller skulle kanske även den kronologiska omfattningen vara med t.ex Nämdö, Stockholm archipelago, PISY, AD 1582-2005, (swed302)? Bättre förslag? Jag fixar det gärna, men vill gärna ha din synpunkt först! Taxelson 15:54, 4 June 2009 (UTC)

Är det inte så att det borde stå Stockholm archipelago, Nämdö, PISY-ref (swed302) alternativt Stockholm archipelago, PISY-ref, Nämdö, (swed302)
Då skulle man kunna få upp en hel grupp referenser relaterade till (sorterade efter) en region och kanske (!) viss typ av träd.
Men vad gör jag med min nya kollektion NamdoNew? Stockholm archipelago, PISY-ref, Nämdö, (NamdoNew) ??
Jag tycker att det borde vara en "samlingsartikel" om data från Nämdö och inte nödvändigtvis en separat artikel om varje kollektion från Nämdö. Då kan man sätta in de olika kollektionerna i sitt "historiska" samband och t ex rekommendera en viss kollektion, kanske Stockholm archipelago, Nämdö, PISY-ref
Visst kan man göra så, och då kan man göra en (kategoriserad) omdirigeringssida av Swed 302 om man vill. Taxelson 17:09, 4 June 2009 (UTC)
Och så undrar jag hur man gör med Saltsjöbaden på fastlandet? Är det kanske så att Stockholm archipelago skall ersättas med "Stockholm-area" eller "STHLM"?
Det där med årtalsintervall väl synligt tycker jag är trevligt! Har jag alltid saknat i ITRDB! Lars-Ake 16:19, 4 June 2009 (UTC)
En del av detta löses genom en kategorisering efter region, se nedan. Man kan göra två olika omdirigeringssidor, en som börjar på Nämdö och en som börjar på Stockholm. Kan kanske vara bra så att det hittas under både "N" och "S" i bokstavsordningen. Taxelson 17:09, 4 June 2009 (UTC)

Regionindelning

Vi borde ha en genomtänkt regionindelning åtminstone för skandinavien. Just "Stockholm-area" är kanske inte optimalt, eftersom både Gotland, Bråthens mälardalen, min Öland-Pisy, och en del annat från södermanland närke etc passar ganska bra ihop. Kanske vore bättre att skapa kategorier av typen Category:South east Sweden eller Category:Baltic sea, west lowland där man kan stoppa in sådant som hör ihop, och vid behov dubbelkategorisera (man kan ju ha hur många kategorier man vill på varje artikel). Dessa kategrier kan sedan ligga i Category:Tree Ring data. Hur vi drar gränserna häromkring vet vi väl kanske på ett ungefär. Men vad ska det heta:

  • Östsvensk lågland
  • Östersjön, öarna (en del får vara dubbelkategoriserade i dessa),
  • Syd/Sydvästsvensk
  • centralskandinavisk (de flesta dalakurvorna utom Idre),
  • centralskandinavisk högland (fjällnära)
  • Runt finska viken (inkl Savonlinna - kanske eget med tanke på mängden....)
  • Lappland/Nordkalotten
  • Baltikum"

Men vad blir vettiga kategorinamn på engelska? Tror du på idén? Har du förslag på engelska beteckningar Taxelson 17:09, 4 June 2009 (UTC)

Diverse prover och kollektioner

Hur gör jag med t ex provet från vedkällaren på Baggensgatan 15. Det som daterades till 1619 och vars ursprung vi egentligen inte vet så mycket om. Lägger upp det som en artikel om "Baggensgatan 15, träprov" och inkluderar de uppmätta radierna i .rwl-format - Hur se till att data kan hittas av den som söker Mälardalsdata?

Hur göra med provet från segelfartyget Aimo, byggt i Åbo? Hur se till att den som söker Åbo-data hittar det?

Hur göra med troliga lastrumsluckan hämtad ur en lagård på Långholmen vid Runmarö? Som förmodas komma från någonstans uppåt södra bottenhavet.

Ovannämnda prover har ett allmänt intresse därför att de kan bidra till uppbyggnad av referenser.

Men hur göra med mindre dateringar från t ex Nämdö, t ex en stock ur ett gammalt källartak? Låter jag den ingå i en ny Nämdö-kurva så är det inget problem. Men skall själva dateringen av källaren kunna göras till en artikel? Det finns en tämligen spekulativ artikel om själva källaren: [1]

Synpunkter? Lars-Ake 20:16, 10 June 2009 (UTC)

Jag tycker att sådant udda material ska läggas i separata filer, och sedan förses med lämplig kategori. Category:Single samples, eller liknande. Bra om det inte blir för omständligt, eftersom kategorinamnet ska skrivas i varje sådan artikel. Sedan kan man kanske ha (förmodat) ursprungsområde i namnet, och träslag. Får vi senare in material från helt andra områden, så kanske vi får dela upp kategorin och kalla vår "Scandinavia" eller "Baltic sea region" eller något liknande. / Taxelson 20:49, 10 June 2009 (UTC)
Vad menar du med "ska läggas i separat filer"? Ladda upp det i en zip-fil menar du eller vad? Hur gör jag rent konkret med t ex Baggensgatan-provet? Det är klart intressant och bör absolut inte slarvas bort i en situation där vi saknar referensdata. Jag känner mig ännu en smula handfallen vad gäller att lägga upp artiklar här. Lars-Ake 21:02, 10 June 2009 (UTC)
Nej, inte ladda upp zip-filer, utan jag menar artiklar i vanlig ordning. För att skapa en artikel, så behöver du en "rödlänk" till den först. Det bästa i detta fall är kanse att skriva ihop en lista med "ströprover" liknande listan över referenser. Vad ska en sådan lista heta? List of odd samples kanske? Välj det namn du vill, och länka det (dubbla hakparenteser). Det är kanske onödigt att ha en beskrivningssida och en separat "/w" när det bara är fråga om ett enstaka prov? Bättre att lägga dokumentation och rwl i samma då, tycker jag. Taxelson 22:06, 10 June 2009 (UTC)
Jag lade upp en liten början och ett exempel. Se Category:Odd dated samples. Det går säkert att förbättra. Taxelson 17:18, 11 June 2009 (UTC)
Språkligt sett hade jag nog föredragit "Occasional Samples" eller möjligtvis "Certain samples" eftersom odd ofta associeras med "konstig" eller "ojämn". Fast jag ser att Norstedts ordbok menar att man kan skriva "odd volumes" för "enstaka volymer". Men isåfall varför inte välja bara "Odd samples"? Vill man sedan verkligen lägga in odaterade så får man då skapa "Odd samples - undated".
Det går ju att ändra ganska enkelt. Vill du att det ska heta "List of Occasional Samples" eller "List of dated Occasional Samples", eller vad, exakt? (Tveksamt om jag hinner fixa med detta ikväll, dock.) Taxelson 18:38, 11 June 2009 (UTC)
Ett annat ord är "miscellaneous" i betydelsen "diverse" eller "allehanda". Men varför inte "Various samples"?
Då har vi en "List of various samples" där vi kan sortera isär dem i ett antal grupper för olika områden. Kategorin skulle då vara "Various samples". ok? Lars-Ake 19:48, 11 June 2009 (UTC)
Jag skulle nog gärna vilja ha med "dated" för att markera att det är samples som antagligen passar som referensmaterial om det bara får några "kompisar" Vi kan också ha behov av två andra grupper, som jag tycker ska hållas åtskilda från dessa, nämligen dels sådana (lång och fina) prov som vi av något skäl inte lyckats datera alls, dels prov med "pedagogiska konstigheter". Dessa torde väl alltid(?) vara daterade, men olämpliga som referenser. Exempelvis prov från träd som ändrat responsmönster, typ den där kandelabertallen du hade prov från. Kan "Various dated samples" vara ok? Taxelson 13:14, 12 June 2009 (UTC)
Ja, Kategori: "Various dated samples" blir väl bra! och så en List of "Various dated samples" som en artikel med viss struktur. Lars-Ake 14:09, 12 June 2009 (UTC)